Θυρεοειδεκτομή
Η Θυρεοειδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο Θυρεοειδής αδένας, ολόκληρος ή τμήμα του. Ο Θυρεοειδής αδένας συμμετέχει στην ρύθμιση του μεταβολισμού, μέσω της παραγωγής ορμονών όπως η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η Θυρεοειδεκτομή μπορεί να είναι ολική, υφολική η μπορεί να γίνει μόνο λοβεκτομή, δηλαδή να αφαιρεθεί ο ένας εκ των δύο λοβών του θυροειδούς.
Για ποιό λόγο ένας ασθενής θα υποβληθεί σε Θυρεοειδεκτομή;
Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ένας ασθενής θα υποβληθεί σε Θυρεοειδεκτομή, είναι ένα όζος του θυρεοειδούς αδένος ο οποίος είναι ύποπτος για κακοήθεια.
Ο έλεγχος του Θυρεοειδούς αδένος γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και με υπερηχογράφημα. Με τις αιματολογικές εξετάσεις ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς, εάν είναι φυσιολογική ή όχι. Με το υπερηχογράφημα ελέγχεται η δομή και η σύσταση του Θυρεοειδούς, ελέγχεται η τυχόν ύπαρξη όζων του Θυρεοειδούς. Επίσης, το υπερηχογράφημα δίνει μία πρώτη πληροφορία για το εάν ένας ή περισσότεροι όζοι είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Εάν υπάρχει η υποψία κακοήθειας ενός ή περισσοτέρων όζων, γίνεται παρακέντηση στον ύποπτο όζο, η στους ύποπτους όζους. Την παρακέντηση την κάνει ο κυτταρολόγος με την βοήθεια ενός ακτινολόγου, εξειδικευμένου στα υπερηχογραφήματα. Εάν η κυτταρολογική εξέταση δείξει, από το υλικό της παρακέντησης, ότι οι πιθανότητες κακοήθειας είναι σημαντικές, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Θυρεοειδεκτομή.
Ένα δεύτερο αίτιο Θυρεοειδεκτομής είναι ο Υπερθυρεοειδισμός ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.
Είναι δύσκολη επέμβαση η Θυρεοειδεκτομή;
Υπάρχουν κάποια ανατομικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον Θυρεοειδή αδένα. Πρόκειται για τα κάτω λαρυγγικά νεύρα και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Εάν ο χειρούργος δεν είναι έμπειρος και δεν έχει τέλεια γνώση της περιοχής, τότε κατά την διάρκεια της Θυρεοειδεκτομής μπορεί να προκληθεί βλάβη στα κάτω λαρυγγικά νεύρα και στους παραθυρεοειδείς αδένες. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την μόνιμη βραχνάδα του ασθενούς και σε ορισμένες περιπτώσεις την δύσπνοια του ασθενούς, η οποία δύσπνοια μπορεί να απαιτήσει την διενέργεια τραχειοστομίας, για να εξασφαλιστεί η αναπνοή του ασθενούς. Η τραχειοστομία μερικές φορές μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί λύση για την παράλυση των κάτω λαρυγγικών νεύρων. Εξ όλων αυτών γίνεται αντιληπτό ότι η Θυρεοειδεκτομή είναι μία δύσκολη επέμβαση και πρέπει να διενεργείται από αυτούς που ξέρουν να την κάνουν άριστα.
Ένα άλλο ανατομικό στοιχείο το οποίο απαιτεί την μεγάλη προσοχή, την εμπειρία και την γνώση του ιατρού κατά τη διάρκεια της Θυρεοειδεκτομής, είναι οι τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες οι οποίοι βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του Θυρεοειδούς αδένος. Εάν κατά την διενέργεια της θυρεοειδεκτομής αφαιρεθούν οι τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, τότε ο ασθενής θα οδηγηθεί σε μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό, με μεγάλα προβλήματα στον μεταβολισμό του ασβεστίου, ο οποίος εμπλέκεται στην φυσιολογία των οστών και των νεφρών.
Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, η Θυρεοειδεκτομή είναι μία δύσκολη επέμβαση η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική της περιοχής. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου έχει καθημερινή τριβή με την ανατομία της περιοχής, δηλαδή με την ανατομία του τραχήλου, καθώς η δραστηριότητα του σχετίζεται με την χειρουργική της περιοχής, όπως είναι οι Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί του Τραχήλου, οι Λαρυγγεκτομές, η αφαίρεση μεγάλης ποικιλίας καλοήθων και κακοήθων όγκων του τραχήλου, η φωνοχειρουργική, ή η χειρουργική των Σιελογόνων αδένων. Κατά την διενέργεια όλης αυτής της μεγάλης ποικιλίας επεμβάσεων, ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου παρασκευάζει και αναγνωρίζει όλα αυτά τα προαναφερθέντα ανατομικά στοιχεία, οπότε κατά τη διάρκεια της Θυρεοειδεκτομής είναι πολύ απλό για αυτόν, να αναγνωρίσει τα κάτω λαρυγγικά νεύρα και τους παραθυρεοειδείς, ώστε να μην τα βλάψει.

Ασθενής μου τον οποίον υπέβαλα σε ολική Θυρεοειδεκτομή
Φαίνεται το αριστερό κάτω λαρυγγικό νεύρο το οποίο έχω αναγνωρίσει και παρασκευάσει σε μεγάλη έκταση, και αφού έχει αναγνωριστεί το κάτω λαρυγγικό νεύρο, ακολούθως ο θυρεοειδής αφαιρείται με ασφάλεια.


Όπως και στην αριστερή πλευρά, έτσι και δεξιά αναγνώρισα και παρασκεύασε το δεξιό κάτω λαρυγγικό νεύρο, και ακολούθως αφαίρεσα με ασφάλεια τον θυρεοειδή.
Ασθενής μου με καρκίνωμα του θυροειδούς

Πρόκειται για ασθενή μου ο οποίος είχε ένα πολύ μεγάλο Θυρεοειδή αδένα βάρους 60 γραμ. (συνήθως το βάρος του Θυρεοειδούς φτάνει μέχρι τα 20 γραμ.). Είχε ένα μεγάλο όζο στον αριστερό λοβό ο οποίος τελικά ήταν ένας Θυλακιώδης Όγκος αβέβαιο αβέβαιου κακοήθους δυναμικού.

Ασθενής μου με Καταδυομένη Βρογχοκήλη
Ασθενής μου με καταδυόμενη βρογχοκήλη στο ανώτερο μεσοθωράκιο. Φαίνεται η στενή σχέση της καταδυόμενης βρογχοκήλης με τα μεγάλα αγγεία του ανώτερου μεσοθωρακίου. Την καταδυόμενη βρογχοκήλη την αφαίρεσα από τον τράχηλο, χωρίς να χρειαστεί στερνοτομή

Φαίνονται τα διάφορα στάδια παρασκευής του όγκου στο ανώτερο μεσοθωράκιο